fallback

Тежко поражение за Nasdaq в последната януарска сесия

Трите основните индекса в САЩ паднаха с 4,5 до 6% под нивата си на затваряне от декември

23:44 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

След обнадеждаващото начало щатските индекси промениха многократно посоката на своето движение днес и в крайна сметка завършиха последната за този месец сесия с понижения, които бяха най-силно изразени при Nasdaq Composite.

Индексът, който обединява компаниите от борсата Nasdaq, потъна с 1,5% до 2 147,35 пункта заради разпродажбите при технологичните и добивните компании. Това е най-ниското му ниво за последните два месеца.

Dow Jones IA, които обхваща 30-те най-големи и най-често търгувани компании, се понижи с 0,5% до 10 067,33 пункта. Широкият S&P 500 на свой ред отстъпи с 1% до 2 147,35 пункта, което е най-ниското му ниво за последните три месеца.

Първоначално данните за силния ръст на американската икономика през четвъртото тримесечие на миналата година, и добрите финансови резултати на Microsoft и Amazon повишиха котировките в САЩ.

Но в крайна сметка притесненията на инвеститорите от последните две седмици, свързани с реформите в банковия сектор на САЩ и със затягането на паричната политика в Китай, успяха да изплуват на повърхността.

В рамките на януари Dow Jones IA се е понижил с 4,5%, S&P 500 е изгубил 4,6%, a Nasdaq Composite е отстъпил с 6,2%.

На 31 януари изтича мандатът на Бен Бернанке като председател на централната банка на най-голямата икономика на света. Вчера обаче Конгресът на САЩ реши да го остави на този пост и през следващите четири години, което сложи край на спекулациите за неговото отхвърляне от последните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още