fallback

2010 започна с най-силен месечен спад за борсите в Азия от февруари 2009

Борсовите измерители в Китай и Хонконг изгубиха между 6% и 10% от стойността си през последния месец

12:58 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първият месец на новата година донесе загуба на пазарите на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион. Националните борсови индекси записаха значителни понижения на месечна база, които са най-големи за борсовите измерители в Китай и Хонконг. Те изгубиха между 6% и 10% от стойността си през последния месец на фона на затягането на паричната политика на редица централни банки.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific е паднал с 2,5% под нивото си на затваряне от края на декември 2009 г. Това е най-силната му месечна загуба от февруари 2009 г. Тогава борсовият измерител, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, изгуби 10% за един месец и падна до многогодишно дъно заради кризата в световната икономика.

По време на днешната търговия MSCI Asia Pacific потъва с 1,7% до 117,05 пункта и е на път да отбележи силна седмична загуба от 4,5%. Това е най-силният седмичен спад за регионалния индекс от март 2009 г. Причина за това до голяма степен станаха новините, че централните банки на Китай, Индия и САЩ затягат своята парична политика, което ще намали инвестициите във финансови активи.

Централната банка на Индия днес увеличи минималните задължителни резерви, които търговските банки трябва да държат като депозит при нея. Процентът вече възлиза на 5,75 на сто от техните депозити спрямо досегашните 5%, предаде Bloomberg. Това е мярка за изтегляне на излишната ликвидност от икономиката на Индия, която заедно с Китай е най-бързо развиващата се азиатска страна.

Междувременно в Китай бяха предприети поредица от стъпки на правителството и централната банка за ограничаване на спекулациите на пазара на недвижими имоти и на банковото кредитиране. През тази седмица Федералният резерв на свой ред съобщи, че ще прекрати своите програми за повишаване на ликвидността в икономиката чрез изкупуването на държавни и ипотечни ценни книжа.

Тези новини предизвикаха разпродажби във финансовия сектор на борсата в Шанхай, Токио, Хонконг и Сидни. Добивните и енергийните компании също пострадаха заради поевтиняването на суровините, а към тях днес се присъединиха и технологичните компании.

Японският индекс Nikkei 225 отстъпи с 2,1% до 10 198,04 пункта до края на днешната сесия и завърши месеца със спад от 3,3%. Поредица от икономически данни днес показа, че индустриалното производство в Япония нараства за десети пореден месец, а безработицата неочаквано пада до 5,1% през декември. Дефлацията в страната обаче се запазва за десети пореден месец и възлиза на 1,3%.

В Австралия S&P/ASX 200 потъна с 2,2% до 4 569,60 пункта, а индексът на сините чипове NZX 50 в Нова Зеландия се понижи с 0,6% до 3 164,65 пункта. Месечният спад на австралийската борса възлиза на 5,5%, а в Нова Зеландия е 1,8%. Южнокорейският KRX 100 загуби 2,4% за деня и 5,2% за месеца, а тайванският индекс Taiex отстъпи с 0,7% днес, за да увеличи месечната си загуба до 5,8 на сто.

Най-значителен месечен спад обаче претърпяха пазарите на ценни книжа в Китай и Хонконг. Широкият китайски индекс Shanghai Composite отстъпи с 0,2% днес, завършвайки месеца със загуба от 8,4%. CSI 300, който обединява най-големите и най-често търгувани компании на борсата в Шанхай, на свой ред се понижи с 10% на месечна база, а в Хонконг Hang Seng изгуби 6,4% спрямо декември.

Данни на изследователската компания EPFR Global показват, че инвеститорите са изтеглили над 608 млн. долара от фондовете, които инвестират в борсовите компании в развиващите се страни, през изминалата седмица. Това е първият изходящ паричен поток за последните 12 седмици и се дължи на опасенията на инвеститорите от надуването на цените на финансовите активи в тези държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още