fallback

Предупреждават за възможен шок заради еднократно поскъпване на юана

Подобен ход би бил изключително бичи сигнал и би следвало да доведе до борсово рали

09:53 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарни анализатори от САЩ прогнозират нов шок за пазарите. След намеренията на Барак Обама да ремонтира радикално банковата система, сега според тях е ред на Китай да хвърли бомба на пазарите, предава CNBC.

Този път обаче няма място за паника, защото прогнозата е, че Китай ще предприеме еднократно повишение на стойността на валутата си. Това би трябвало да даде силен импулс на пазарите, тъй като може да се окаже изключително полезно за повечето икономики по света.

На този етап обаче нищо не е сигурно, така че не правете грешката да се доверявате напълно на слуха, предупреждава Браян Кели от Kanundrum. “Много от валутните трейдъри говорят за това от доста време“, а засега нищо подобно не се е случило, казва той.

Самият Кели вярва, че съществува голяма вероятност това да се случи. „Има политическа и икономическа воля в Китай това да бъде направено“, вярва той.

„От икономическа гледна точка, ако инфлацията продължи да расте, за тях ще бъде най-полезно да оставят юана да поскъпне и да потиснат ръста в цените. Чисто политически, такова решение просто ще направи положението на Китай пред света по-благоприятно“, посочва той.

В случай, че анализаторът се окаже прав, то може да се очаква силно представяне на борсовите индекси по света. Причината за това е, че стоките на външните производители ще станат по-достъпни за 1,3 млрд. китайци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още