fallback

Бернанке получи втори мандат като председател на Федералния резерв

Специалистът запази поста си след гласуване в Сената с резултат 70 на 30 гласа

09:15 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бен Бернанке получи одобрението на американския Сенат и ще получи правото да управлява Федералния резерв за втори мандат. При състоялото се вчера гласуване Бернанке спечели 70 гласа, а срещу него гласуваха общо 30 сенатори.

Резултатът от 70 на 30 е една от най-малките разлики при гласуване за избор на ръководител на Фед, предава ВВС.

Специалистът получи доста критики и обвинения за това, че централната банка не е действала достатъчно ефективно за предотвратяване на кризата. Освен това много от сенаторите не одобряват спасяването на някои от ключовите играчи в банковия сектор.

Според онези, които подкрепят Бернанке обаче, без усилията на Фед икономиката на САЩ е щяла да катастрофира и да има доста по-сериозни проблеми от това, което преживява в момента.

„Председателят Бернанке ще продължи да играе жизнено важна роля за насочването на икономиката“, се казва в изявление на финансовия министър Тимъти Гайтнър. Според него с преизбирането на Бернанке Сенатът е взел „правилното решение“.

Бен Бернанке наследи на поста председател на Фед Алън Грийнспан през 2006 година. При тогавашното гласуване резултатът беше 77 на 23 гласа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още