fallback

Печалбата на италианската мафия нараснала с 8% през 2009 г.

Общият оборот на италианските престъпни структури през миналата година е достигнал 135 млрд. евро въпреки кризата

16:53 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на италианската мафия е нараснала през 2009 г. с 8% до 78 млрд. евро, пише италианският сайт на Асоциацията на малкия и средния бизнес Confesercenti. По оценки на анализаторите от асоциацията общият оборот на италианските престъпни структури през миналата година е достигнал 135 млрд. евро въпреки икономическата криза.

По предварителни данни спадът на брутния вътрешен продукт на Италия за 2009 г. е около 5%.

Според анализа най-голям дял в оборота на мафиотските групи имат операциите с контрабанда на наркотици, на хора и на оръжия. Значителен „принос“ към мафиотските приходи имат и рекетът, нелегалната имиграция, проституцията, фалшификацията на пари и документи, а също и корупцията и нелегалният хазарт.

Експертите от Confesercenti смятат, че мафията активно влияе на бизнеса, като в една или друга степен от нея са засегнати компании, които формират общо около 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия.

Анализаторите отбелязват, че ефективността на незаконните икономически операции се е повишила заради увеличението на броя на безработните и на проблемните длъжници. Изкупуването на поевтинели активи също е станало един от източниците в Италия на „прането“ на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още