fallback

Toyota отново има проблем с неизправни автомобили

Най-големият автомобилопроизводител ще изтегли милиони автомобили в САЩ, Европа и Китай заради дефект в педала за газта

15:08 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на автомобили в света – японската компания Toyota, съобщи, че ще изтегли от пазара в САЩ, Европа и Китай милиони свои превозни средства. Причината за това решение се дължи на дефект в педала за газта на някои от най-популярните й модели.

Toyota обяви намерението си да изтегли 1,1 млн. превозни средства в САЩ един ден, след като заяви, че ще спре продажбите на осем популярни модела в страната, предаде BBC. Междувременно стана ясно, че Toyota иска да изтегли от продажба и близо 76 хил. автомобила от модела RAV4 в Китай от 28 февруари.

Проблемните автомобили са били произведени между 19 март 2009 и 25 януари 2010 г. в китайския град Тиендзин. Подробностите около планираното изтегляне на автомобили от Европа все още не са ясни.

Ръководството се опитва да установи при производството на кои от автомобилите в Европа са използвани проблемните части от САЩ. През миналата седмица японската компания изтегли 2,3 млн. автомобила в САЩ заради проблем с педала за газта.

През последните четири месеца серия от грешки стана причина Toyota да изтегли близо 8 млн. от своите автомобили в САЩ.

Целта на компанията е да замени или поправи педалите за газта в проблемните превозни средства, за да се намали рискът от заяждане при продължителното им натискане. Сред проблемните модели в САЩ са Toyota Highlander 2008 г. и 2010 г., Toyota Corolla 2009 г. и 2010 г., Venza, Matrix и Pontiac Vibe.

Освен това Toyota съобщи, че вероятно ще закрие 750 работни места в свой завод във Великобритания. Съкращенията ще бъдат направени до август тази година. Ръководството на японската фирма призна, че миналата година е била трудна за нейния филиал в Обединеното кралство.

Решението да се закрият работни места във Великобритания се дължи на желанието на ръководството да подобри производствения капацитет и ефективността, а не да намали обемите на производство.

Акциите на Toyota поевтиняха за пети пореден ден по време на днешната борсова сесия в Япония заради опасенията на инвеститорите, че изтеглянето на автомобили ще навреди на финансовото състояние и на репутацията на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още