fallback

Как се промени речта на Обама през 2010 в сравнение с 2009?

Разкриването на нови работни места и реформата в здравния сектор остават основни приоритети за американския президент

10:57 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама направи първото си обръщение към членовете на Конгреса в САЩ тази сряда, като обобщи основните икономически и вътрешнополитически проблеми на страната.

Общественото недоволство срещу високата безработица в САЩ, нарастващите правителствени разходи и ролята на Вашингтон в укрепването на банковия и автомобилния сектор се увеличава все повече. Всички тези инициативи бяха започнати от администрацията на предишния президент републиканец Джордж Буш и бяха продължени от правителството на демократите, начело с Барак Обама.

Преди близо година Барак Обама направи първото си изявление пред Конгреса, малко след като встъпи в длъжност. Ройтерс обобщава приликите и разликите между двете събития:

 Променили ли са се приоритетите на Обама?

От неговото изказване стана ясно, че разкриването на нови работни места, реформата в здравния сектор и проблемите, свързани с енергийната ефективност и околната среда, остават основни приоритети и през тази година. Обама наблегна, че централно място в неговата политическа програма през тази година ще заемат мерките за създаване на работни места.

Заплануваната от Обама реформа на здравния сектор също остава на фокус, след като си пролича ясно, че нейното прокарване в Конгреса ще бъде по-трудно от очакваното. Относно енергийния сектор Обама отново повдигна въпроса за увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници, начело със слънчевата енергия.

Има ли нови инициативи в Белия дом?

Обама съобщи, че планира да създаде комитет, който да намали огромния бюджетен дефицит на САЩ, който достигна 1,4 трлн. долара през 2009 г. Неговата администрацията ще опита да премахне данъчните облекчения за петролните компании и мениджърите, които печелят повече от 250 хил. долара на година.

Американският президент помоли Конгреса да създаде законопроект, който да ограничи даренията, които партиите могат да получават от лобистки организации.

Променил ли се е тонът на изказването?

Речта на Обама през миналата година акцентираше върху възстановяването на жизнеността на страната, която бе засегната от тежката икономическа и финансова криза. Тя обясняваше как Съединените щати са стигнали до такава фискална и икономическа бъркотия. Но Обама призова американците да се обединят, за да се пребори нацията успешно с рецесията.

През тази година президентът отново напомни, че трябва да се работи здраво, за да може страната да се възстанови от кризата на фона на засилващото се обществено недоволство. Според него републиканците и демократите трябва да изгладят своите различния, за да бъде по-добър крайния резултат от тяхната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още