fallback

Саркози призова за цялостно преосмисляне на капитализма

Френският президент разкритикува схемите за изплащане на бонуси, които нямат връзка с управленските качества на мениджмънта

10:06 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Френският президент Никола Саркози призова за цялостно преосмисляне на капитализма заради уроците от финансовата криза. В своето изявление на Световния икономически форум, който се провежда през тази седмица в швейцарския град Давос, той заяви, че икономиката се нуждае от съществена промяна.

Неговият коментар дойде, след като банкерите и регулаторите, които участват във форума, се спречкаха относно предложението за разделяне на големите банки, които застрашават функционирането на цялата финансова система, предаде BBC.

Френският президент заяви, че иска да се възстанови „моралното измерение“ на свободната търговия.

Той предупреди, че ако не се предприемат мерки за промяна, това ще е израз на огромна безотговорност от страна на водещите фигури в политиката и икономиката, които участват в международното събитие в швейцарския алпийски курорт.

Франция подкрепи плана банките да увеличат своя капитал и да се наложат ограничения на бонусите, които се изплащат в банковия сектор.

Американският президент Барак Обама предложи да се намали размера на големите банки, като за тази цел им се забрани да притежават хедж фондове и се наложат строги лимити върху риска, който поемат при търговията с финансови инструменти.

Представителите на банковия сектор в Давос обаче са посрещнали хладно тези предложения. На фона на оскъдни аплодисменти Саркози отбеляза, че правителствата и компаниите по целия свят не бива да се държат така, все едно нищо не се е случило с икономиката през последните три години.

Според него основният въпрос сега е не дали да се замени капитализма, а какъв вид капитализъм трябва да има. Ето защо той призова присъстващите на форума политически и финансови лидери да възстановят моралното измерение и съвестта на капиталистическия ред.

Френският президент отбеляза, че успешните ръководители на големи банки и компании заслужават да бъдат добре заплатени, но разкритикува силно огромните бонуси на банкерите, които са доведоха до голямо обществено възмущение в САЩ и Великобритания.

Саркози уточни, че в някои банки схемите за изплащане на бонуси нямат никаква връзка с управленските качества на мениджмънта и това не бива да се допуска.

Вчера легендарният инвеститор Джордж Сорос подкрепи предложението на американския президент Барак Обама да се реформира банковия сектор чрез разделяна на големите банки.

Още от форума в Давос:

Рубини: Балонът при активите започва да се надува

Шеф в ЕЦБ предупреди, че има риск от балони при развиващите се пазари

Шефовете на компании от цял свят отново са оптимисти

Банкери обединяват усилия за противодействие на плановете на Обама

Банкерите „под обстрел“ по време на Световния икономически форум (видео)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още