fallback

Гърция отново изправи на нокти финансовите пазари

Доходността на облигациите скочи рязко заради очакванията, че няма да се стигне до споразумение с Китай

09:34 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дълговата криза на Гърция се изостри и проблемите на южните ни съседи отново изправиха финансовите пазари на нокти. Това се видя от рязкото повишение на доходността на гръцките правителствени облигации, което е сигнал за липсата на интерес от страна на купувачите.

Така гръцките правителствени облигации предложиха най-високата премия за страна от еврозоната, откакто бе сложено началото на монетарния съюз, съобщава Financial Times.

Разликата в доходността между десетгодишните правителствени облигации на Гърция и съпоставимия им еквивалент за Германия се увеличи до почти 0,7 процентни пункта. Някои анализатори посочват, че това се равнява на „капитулация на продавачите“, които се опасяват от трудностите на Гърция.

Проблемите се изостриха, след като Гърция официално отрече да е давала мандат на американската банка Goldman Sachs да преговаря с Китай за изкупуване на част от дълговете на страната. Така бяха опровергани спекулациите от вчера, че Атина ще се опита да пласира облигации за 25 млрд. евро в Китай.

В резултат на това десетгодишните правителствени облигации приключиха с ръст на доходността от 0,48 процентни пункта до 6,7 на сто. Това е изключително рязко движение надолу на цената на книжата в рамките само на един ден.

За момента анализаторите не са единодушни кое би нанесло по-голям удар върху репутацията на еврозоната – дали спасяването на Гърция от Международния валутен фонд или от Китай. Поради тази причина капиталовият пазар в страната е под силен натиск.

Особено тежка е ситуацията за банките, тъй като акциите им за подложени на масирани разпродажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още