fallback

Сорос призова за радикална реформа на банковия сектор

Милиардерът обаче признава, че е трудно да се определи какъв да бъде максималният размер на ливъриджа

08:54 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Легендарният инвеститор Джордж Сорос призова от Давос за радикално съкращаване размера на банките, които са твърде големи, за да бъде допуснато да фалират, предава BBC. На Световния икономически форум той се изказа в подкрепа на американския президент Барак Обама в опитите му да отдели търговското от инвестиционното банкиране.

Според него обаче дори след такова действие повечето инвестиционни банки ще останат все още твърде големи, за да фалират.

За да бъдат контролирани тези банки, всички големи икономики трябва да се обединят около строги правила за ограничаване на риска – колко пари банките да могат да заемат с цел инвестиране, заяви милиардерът.

Той признава, че ще бъде трудно да се определи точният таван на ливъриджа, но че правителствата имат достатъчно време за да разработят глобална регулаторна рамка.

Джордж Сорос нарече настоящата икономическа криза „супер балон”, който е бил създаден от самата система, и е бил кулминацията на серия от по-малки балони през последните 25 години и неуспешните опити те да бъдат премахнати. Тeзи балони са били причинени от улесненото кредитиране и високия финансов ливъридж.

Както регулаторите, така и банкерите погрешно са смятали, че пазарите са ефективни, продължава Сорос, и са били заслепени от идеологията, че те винаги трябва да бъдат слабо регулирани. А когато се спука балон, правителствата и регулаторните органи влошават още повече ситуацията, като намаляват лихвите, правейки парите евтини, и така до ипотечната криза в САЩ, която разклати цялата финансова система.

Сорос предупреди още политиците да не допускат прибързани и необмислени регулации. Според него ще е грешно да се налагат високи данъци върху печалбите на банките, понеже все още кризата не е изцяло преодоляна.

Още от форума в Давос:

Рубини: Балонът при активите започва да се надува Шеф в ЕЦБ предупреди, че има риск от балони при развиващите се пазари Шефовете на компании от цял свят отново са оптимисти Банкери обединяват усилия за противодействие на плановете на Обама

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още