fallback

Аксел Вебер: Еврото ще съществува вечно

ЕЦБ не може да се съобразява с интересите на отделните държави, категоричен е шефът на Бундесбанк

12:54 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка ще започне да изтегля допълнителните средства, които бяха отпуснати за повишаване на ликвидността по време на финансовата криза, посочи председателят на немската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Аксел Вебер.

„През последните 10 години не е имало проблеми с доверието към еврото. По своята същност еврозоната е здрава икономика и поради тази причина няма проблем с валутата. Очаквам еврото да съществува вечно“, посочи още той във връзка с проблемите в Гърция.

Вебер за пореден път бе категоричен, че ЕЦБ не може да обслужва интересите и да се съобразява с нито една от отделните икономики от еврозоната. Така той индиректно посочи, че институцията не предвижда специално отношение към Гърция.

„При своите решения не можем да взимаме под внимание развитието в отделни части на еврозоната, тъй като не разполагаме с необходимите за това инструменти“, каза Вебер за CNBC по време на икономическия форум в Давос.

Според него европейската икономика все още не е стъпила здраво на краката си, така че стимулите трябва да бъдат изтегляни внимателно и постепенно.

През последните месеци към Европейската централна банка се отправят доста критики, че с политиката на институцията се вреди на по-слабите членове на еврозоната като Гърция, Ирландия и Португалия. Те изпитват сериозни проблеми заради високата си задлъжнялост и биха имали полза от по-либерална монетарна политика.

Проблемите на Гърция дори доведоха до отстъпление на еврото спрямо долара и британския паунд. Въпреки това обаче Вебер не смята, че проблемите ще продължат или че еврото е в опасност.

Гърция вероятно ще успее да постигне целта си за ограничаване на бюджетния дефицит от 12 до 3 на сто от БВП през следващите две години, макар това да е много болезнено. „Очаквам те да го направят, защото просто нямат друга алтернатива“, категоричен е Вебер.

Още от форума в Давос:

Рубини: Балонът при активите започва да се надува Шеф в ЕЦБ предупреди, че има риск от балони при развиващите се пазари Шефовете на компании от цял свят отново са оптимисти Банкери обединяват усилия за противодействие на плановете на Обама

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още