fallback

Кинг: Банковата система се нужде от радикална реформи, за да е по-сигурна

Планът на Барак Обама да ограничи рисковите дейности на банките няма изцяло да разреши проблемите в сектора, смята шефът на АЦБ

22:43 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Радикални реформи са необходими, за да стане банковата система по-сигурна, заяви ръководителят на Английската централна банка Марвин Кинг, цитиран от Ройтерс.

Той е добавил, че планът на Барак Обама да ограничи рисковите дейности на банките няма изцяло да разреши проблема с банките, които са „твърде големи, за да бъдат оставени да фалират“.

По думите на Кинг няма "сребърен куршум" за разрешаване на проблемите в банковия сектор и използването само на регулации като например изисквания за ликвидност не е достатъчно.

Необходими са радикални промени и за промяна в структурата на пасивите на банките, така че да не е възможно кредиторите просто да се „оттеглят невредими“, когато банка фалира, е заявил Кинг.

Той е подчертал, че внасянето на промените не може да стане бързо.

Миналата седмица президентът Обама стъписа световните финансови пазари, обявявайки плана си да ограничи възможността банките, които приемат депозити, да притежават хедж фондове или да търгуват за собствена сметка.

Според Кинг планът на Обама дава сигнал, че са на път да се случат радикални реформи. Има обаче и алтернативни решения, смята ръководителят на АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още