fallback

Първи ръст на европейските акции от пет дни

Потребителското доверие в САЩ и доверието на бизнеса в Германия надхвърлиха очакванията

20:15 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции напреднаха днес за първи път от пет дни, след като потребителското доверие в САЩ и доверието на бизнеса в Германия надхвърлиха очакванията. Това компенсира опасенията, че действията на Китай за ограничаване на кредитирането ще забавят световния растеж, предаде Bloomberg.

Акциите на Siemens AG поскъпнаха най-силно от три месеца – с 5 на сто, след като компанията отчете най-голямата си тримесечна печалба от над две години.

Ръст от 2 на сто при книжата на Novartis AG поведе нагоре сектора на здравеопазването, след като фармацевтичната компания назначи нов изпълнителен директор и обяви увеличение на печалбата си.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 добави 0,5 на сто до 249,41 пункта, заличавайки спад от 1% по-рано през сесията. Индексът падаше в продължение на четири поредни дни, след като американският президент Барак Обама обяви плана си за ограничаване на рисковите дейности на банките, а Китай предприе действия за охлаждане на икономиката си.

Доверието на потребителите в САЩ нарасна през януари до най-високо ниво от септември 2008 г.

Основните национални индекси се повишиха на 9 от западноевропейските пазари. Френският CAC 40 и немският DAX напреднаха с по 0,7 на сто до съответно 3807,04 и 5668,93 пункта. Британският FTSE 100 добави 0,3 на сто до 5276,85 пункта, след като стана ясно, че страната е излязла от рецесията през четвъртото тримесечие.

Сред губещите бяха BHP Billiton (-1%) и Rio Tinto Group (-1,1%) заради поевтиняването на медта, както и Vienna Insurance Group (-3,4%) заради по-ниска от очакваното печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още