fallback

Португалия с опит да се отърве от спекулациите, че е следващата Гърция

Правителството обяви план за борба с бюджетния дефицит, който да не позволи изпадането в криза

13:39 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Португалия Жозе Сократес представи плановете на правителството за разходите през 2010 година, с което се опита да върне доверието на инвеститорите. Това се разглежда като важен ход с оглед големия бюджетен дефицит, който значително надвишава изискванията за членство в еврозоната.

През последните месеци пазарни анализатори и инвеститори сочат именно Португалия като следващия член на еврозоната, който ще изпадне в тежка ситуация заради големия си бюджетен дефицит. Така постепенно спекулациите, че именно Португалия ще е следващата Гърция, набраха значителна сила.

Към момента бюджетният дефицит на Португалия е над два пъти над правилата на ЕС, като се очаква задлъжнялостта да достигне 85 на сто от брутния вътрешен продукт за тази година. Това би било най-високото му ниво от поне 1990 година, предава Bloomberg.

Комбинацията от двата фактора доведе до силен ръст на рисковата премия по държавните облигации, а рейтинговата агенция Moody's предупреди страната, че подобно на Гърция, е заплашена от „бавна смърт“ заради големия си дълг.

Според финансовия министър, приетият тази нощ от правителството бюджет, който ще бъде пратен за одобрение от парламента, дава значително доверие в способността на Португалия да се справи с проблемите си. Мнението на финансиста е, че благодарение на планираните мерки до 2013 година бюджетният дефицит ще падне до разрешените 3 на сто от БВП.

„За щастие те не правят това, което направи Гърция“, коментира анализаторът на Bank of America Гилермо Менуе. Според него това ще доведе до свиване на рисковата премия и стабилизация на търговията с държавни ценни книжа на Португалия.

Към момента кредитният рейтинг на Португалия според оценките на Moody's е Аа2 с негативна перспектива. S&P пък оценява облигациите с рейтинг А+ с негативна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още