fallback

Шеф в ЕЦБ предупреди, че има риск от балони при развиващите се пазари

Евалд Новотни смята като особено опасни краткосрочните капиталови потоци, заради които се наблюдават остри ценови движения

12:35 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Капиталовите потоци към някои от развиващите се страни създават „конкретни рискове“ от балонизиране на цените на активите и по-специално на някои суровини, смята членът на управителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новотни.

„Съществуват конкретни рискове от балони в много от развиващите се страни, като те са причинени в частност от значителните краткосрочни входящи капиталови потоци“, посочва Новотни в интервю за немското издание на Financial Times.

Новотни посочва за риск от балони и при някои суровини, където „увеличаващото се търсене от Азия, но също така и спекулации“ правят ситуацията напрегната.

Специалистът обаче е уверен, че по отношение на борсовите индекси в Европа не може да се говори за балонизиране въпреки значителните повишения от март миналата година досега. Според Новотни ръстовете се дължат на компенсиране на прекомерните отстъпления от 2008 и началото на 2009 г.

За да се противодейства на потенциалните балони, трябва да се използват регулации, смята Новотни. Едно от възможните решения е подходът на Барак Обама за реформа на условията за търговия за собствена сметка от страна на банките, както и повишаване на капиталовите изисквания.

За пореден път Новотни изрази и позицията на ЕЦБ, че институцията ще започне да изтегля внимателно ликвидността от финансовата система, но едва тогава, когато това стане необходимо. По отношение на инфлацията пък той е категоричен, че в еврозоната не съществува риск от дефлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още