fallback

S&P постави негативна перспектива на рейтинга на Япония

Застаряващото население и растящата публична задлъжнялост са причина за поставянето на рейтинга под въпрос

10:10 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Standard&Poor's намали перспективата по кредитния рейтинг на японските държавни ценни книжа. Така дългосрочният кредитен рейтинг на Япония вече е АА с негативна перспектива, съобщават от компанията.

В резултат на днешното действие Япония е заплашена с понижение на кредитния й рейтинг. Това вероятно ще се случи, „ако икономическите данни останат слаби и не се вземат мерки за насърчаване на средносрочния икономически растеж“, се казва в съобщението на S&P.

Основна причина за решението се явява увеличаването на задлъжнялостта на правителството, която е съчетана със слаб демографски профил на населението. Това означава, че агенцията смята застаряващото население на Япония за заплаха за стабилността на публичните финанси.

От S&P изразяват и опасения относно ограничаването на гъвкавостта на икономическата политика в борбата с прекомерната задлъжнялост и дефлационния натиск.

Сред аргументите за влошаване на перспективата се посочва, че „политиката на правителството на Демократическата партия на Япония води до по-слаб от предварително очаквания темп на фискална консолидация“.

Въпреки всичко от рейтинговата агенция посочват, че дори да се стигне до понижаване на оценката на държавния дълг на страната, то той по всяка вероятност няма да излезе от групата АА. Така правителствените облигации на Япония ще запазят атрактивността си като място за инвестиране.

Днес централната банка на Япония взе решение да не променя лихвения процент в страната и той остана на символичното ниво от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още