fallback

Икономическият ръст на Южна Корея се забавя значително

Анализатори очакват това да окаже натиск върху поведението на централната банка на страната

09:19 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Данните за икономическия ръст на Южна Корея се оказаха доста по-слаби от предварителните очаквания на анализаторите. Те показаха значително забавяне на темпа на растеж до едва 0,2 на сто на годишна база през последното тримесечие на миналата година.

Това е доста по-малко от постигнатото увеличение на икономиката в размер на 3,2 на сто през предходните три месеца и е под очакванията на анализаторите, които прогнозираха увеличение от 0,5 на сто на годишна база.

Въпреки забавянето на растежа от централната банка на страната днес потвърдиха прогнозата си за икономически ръст от 4,6 на сто през настоящата година. Според пазарни наблюдатели обаче публикуваните днес данни ще доведат до натиск върху институцията да не повишава лихвения процент в страната.

Очакванията бяха основната лихва, която е на историческо дъно от 2 на сто, да бъде повишена през настоящата година, но това може и да не се случи, предава Bloomberg.

През разглеждания период износът на стоки се е свил с 1,8 на сто спрямо предходното тримесечие, когато бе отбелязан ръст от 5,2 на сто. Корпоративните инвестиции пък забавят темпа си до 4,7 на сто, след като през третото тримесечие нараснаха с 10,4 на сто.

Потреблението на домакинствата се е понижило с 0,1 на сто, с което е сложен край на увеличението от 1,5 на сто, измерено през третото тримесечие. Спад от 2,9 на сто се наблюдава при разходите на правителството, а пък производството се е понижило с 1,3 на сто.

Официалните прогнози на правителството са, че през настоящата година износът ще нарасне с 13 на сто до 410 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още