fallback

Положителен старт на седмицата за щатските акции

Поскъпването при технологичните компании беше воденo от Apple

23:14 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

С повишения завършиха американските индекси борсовата сесия в понеделник, въпреки че възходящото им движение беше ограничено от опасения за банковия сектор. Те са свързани вече не само с плановете на президента Барак Обама да реформира сектора, но и с рисковите активи, които продължават да оказват влияние върху дейността на финансовите институции. 

Освен това по-рано през деня беше оповестен много по-голям от очаквания спад в продажбите на съществуващи жилища в страната за декември, въпреки че за цялата 2009 г. е регистриран растеж.

Посоката на пазара през следващите дни ще се определя от очакваните отчети за последното тримесечие на 2009, както и от решението на Фед за лихвите в страната и от предварителните данни за брутния вътрешен продукт.

Dow Jones Industrial Average приключи търговията с ръст от 0,24% до 10 197 пункта. Широкият S&P 500 нарасна с 0,46% до 1097 пункта, а Nasdaq Composite се повиши с 0,25% до 2210,8 пункта.

Покачването при технологичните акции беше водено от книжата на Apple (+2,59%) в очакване на финансовите резултати на компанията.

На страната на печелившите през по-голямата част от сесията бяха и книжата на доставчика на услуги за петролния сектор Halliburton. Компанията обяви 48% спад на печалбата си за последното тримесечие до 243 млн. долара (27 цента на акция), което съвпадна с пазарните очаквания. В крайна сметка обаче по позицията беше отбелязан лек спад от 0,22 на сто.

С над 5% пък скочиха търгуваните в Ню Йорк акции на Barclays след информация на FT, че банката ще отложи изплащането на бонусите на своите служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още