fallback

Задава се краят на рецесията във Великобритания

Официалните данни за четвъртото тримесечие на 2009 ще бъдат обявени във вторник, средните очаквания са за ръст на БВП от 0,4%

20:54 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания се очаква да обяви във вторник край на най-голямата рецесия в страната от повече от 50 години. Това ще стане факт, ако официалната статистика потвърди прогнозите на икономистите за четвъртото тримесечие на 2009, дори и стабилността на възстановяването да изглежда съмнителна, предава Ройтерс.

Британската икономика, която навлезе в рецесия през второто тримесечие на 2008 г., остана единствената държава от Г7, която все още не се е върнала към растеж.

Подновяване на икономическия ръст би било добра новина за министър-председателя Гордън Браун, чиято партия е далеч назад по одобрение спрямо опозиционната консервативна партия преди изборите в страната, които ще се проведат през юни.

Престои да стане ясно обаче дали това ще бъде достатъчно за връщане на доверието към настоящото правителство.

„Уверен съм, че британската икономика излиза от рецесията, но на световно ниво продължават да съществуват опасни ограничения (...), които предполагат, че както светът, така и британската икономика са все още крехки и политиците трябва да останат бдителни”, заяви в понеделник Гордън Браун.

Според средната прогноза на 35 запитани от Ройтерс анализатори икономиката на Острова ще отчете ръст от 0,4% за периода между октомври и декември. Нито един от експертите не дава прогноза за спад.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се понижи с 0,2% за третото тримесечие след спад от 0,7% за второто.

Средните прогнози за 2010 г. са за растеж от 1,2 на сто. 

Още за Великобритания:

Британският паунд ще бъде големият губещ след изборите на Острова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още