fallback

Бизнес доверието в Източна Европа стигна рекордно ниво

Очакванията, че регионът ще спечели от възстановяването на Запада от кризата, връщат доверието сред инвеститорите

15:45 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес доверието в Източна Европа се е повишило до рекордно висока стойност през януари. Като основна причина за това се посочват очакванията, че регионът ще извлече ползи от предстоящото стабилизиране на ситуацията в Западна Европа, което се свързва с нарастване на търсенето на вносни стоки.

Индексът, който измерва очакванията сред инвеститорите и анализаторите в Източна Европа за следващите шест месеца, се е повишил със 7,1 пункта до рекордните в историята на показателя 59,1 пункта.

Подобен индекс се разработва от декември 2007 година, като той е съвместен проект на Европейския институт за икономически изследвания ZEW и Erste Bank.

“Финансовите експерти очакват, че икономическата ситуация в региона ще се подобри в средата на годината. Оценката на икономическата ситуация в Централна и Източна Европа говори за силно подобрение“, посочва анализаторът от ZEW Мариела Борел, цитирана от ActMedia.

Очаква се страните от ЦИЕ да извлекат полза от нарастването на търсенето при основните търговски партньори от Западна Европа, сред които са Германия и Франция. Именно сривът на търсенето от тях доведе до рецесия в много от намиращите се в ЦИЕ държави.

Особено подобряване на перспективата се наблюдава в Румъния, където след няколко месеца политическа криза от декември има ново правителство. Показателят на доверието за страната нараства с цели 25,7 пункта до 64,4 пункта, с което северните ни съседи се нареждат на трето място в класацията на ZEW.

С най-нисък ръст на доверието е Словакия, където се наблюдава увеличение от 2,7 пункта до 61,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още