fallback

Банкери обединяват усилия за противодействие на плановете на Обама

Намеренията на американския президент за радикални реформи в банковия сектор ще бъдат центъра на тазгодишната среща в Давос

14:04 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите американски банкери ще използват тазгодишния Световен икономически форум в швейцарския град Давос, за да лобират срещу предложеното от президента на САЩ ограничаване на размера и търговската активност на банките.

Очаква се банкерите да обединят усилията си в критиките срещу разделянето на финансовите институции и отделянето на традиционното банкиране от рисковите операции, предава Financial Times. Според тях е редно регулаторите да помислят за други средства, с които да се избегнат проблемите, свързани с финансовите институции, които са „твърде големи, за да бъдат оставени да фалират“.

„Не става дума за това дали една банка е прекалено голяма, а за обвързаността на финансовите институции“, заявява за вестника банкер, пожелал анонимност.

Ръководителите на банките са твърдо решени да водят тиха борба срещу реформите, предложени от Обама, с което се стремят да избегнат „войната“, с която той ги заплаши миналата седмица.

За момента намеренията на Обама срещат неодобрение от Великобритания. Британският финансов министър Алистър Дарлинг е категорично против въвеждането на таван за размера на банките и принудително отделяне на търговската от традиционната дейност.

„Възможно е всичко това да приключи с разделяне на институциите и превръщането им в отделни юридически лица, но не това е целта“, посочва Дарлинг в интервю за Sunday Times. “Проблемът са връзките между отделните институции по отношение на финансовите им транзакции“, смята той.

Въпреки масовото недоволство срещу плановете на Обама, един от най-влиятелните финансисти – Джордж Сорос, категорично подкрепя намеренията на американския президент. Специалистът е силно убеден, че, ако реформите биват прокарани, това ще доведе до големи преструктурирания на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още