fallback

Дубайски инвеститор: Обама нанесе удар на всички пазари по света

Инвестициите във финансови компании губят атрактивността си заради намеренията за контрол върху дейността на банките

11:49 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Предложенията на американския президент Барак Обама да реформира банковия сектор карат инвестициите във финансови компании да губят от своята атрактивност, смята дубайският инвеститор Халав ал-Хабтор, председател на борда на директорите на Habtoor Group.

Компанията, оглавявана от специалиста, притежава значителен дял от британската банка Barclays. Habtoor Group е една от най-големите фамилни компании в Обединените арабски емирства и стана част от групата близкоизточни инвеститори, които помогнаха на банката да набере необходимия й за борба с кризата капитал през 2008 година.

Според Хабтор именно предложението на Обама да бъде отделена традиционната банкова дейност от рисковите операции е довела до дестабилизацията на финансовите пазари от последните дни. Поради тази причина компанията вече не търсела перспективни компании от финансовия сектор.

Това е коренна промяна на стратегията на Habtoor, след като през август нейният ръководител обяви, че при намирането на добра възможност за инвестиция в британска банка компанията е готова да вложи доста пари, предава CNBC.

“Пазарът не е стабилен и погрешното намерение на американския президент нанесе допълнителен удар. С цялото ми уважение към него, той нанесе удар по всички пазари по света, включително и в Обединените арабски емирства“, посочва ал-Хабтор.

Предложението за разделяне на традиционната от рисковата банкова дейност в САЩ без международна координация би могло да навреди на банките в страната, смята и председателят на Асоциацията на швейцарските банкери Патрик Одиър.

Едностранният удар върху банките на САЩ, където финансовата стабилност е критично важна за икономическото възстановяване, може да навреди силно на конкурентоспособността на финансовите институции, посочва той.

„Вместо финансовите институции да бъдат разпокъсвани, би могло да се окаже по-адекватно въвеждането на по-строги капиталови изисквания“, смята Одиър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още