fallback

Преизбирането на Бернанке поставено под въпрос?

Новият мандат начело на Федералния резерв далеч не е толкова сигурен, колкото се очакваше

09:40 | 23.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Преизбирането на Бен Бернанке за председател на американския Федерален резерв далеч не е толкова сигурно, колкото се очакваше по-рано. Въпреки подкрепата от страна банковата комисия към американския Сенат, кандидатурата на Бернанке събира по-малка от очакваната подкрепа.

Облаците около преизбирането на Бернанке за нов мандат се сгъстиха вчера, след като още двама от представителите на демократите в Сената обявиха, че ще гласуват против кандидатурата на специалиста.

„Смятам, че ще има достатъчно гласове за преизбиране. Ситуацията обаче виси на косъм”, е обявил влиятелен представител на демократите, цитиран от CNBC.

На фона на проблемите на пазара на труда и недоволството срещу бонусите и отношението към банките от Wall Street сенаторите, на които предстои изборна борба през ноември, се стремят да отговорят на очакванията на избирателите, коментират анализатори. Поради тази причина все повече от тях изразяват несъгласие с водената от централната банка политика.

Според тях Фед се е провалил в предотвратяването на финансовата криза и в борбата срешу последиците й. Освен това преодоляването на кризата се извършвала по начин, който е благоприятен за финансовия сектор, като цената за това трябва да се плати от обикновените граждани.

Сенаторите-демократи Барбара Боксър и Ръс Файнголд се присъединиха към други двама от представителите на демократите, които твърдо се обявяват срещу кандидатурата на Бернанке. Още няколко от представителите на мнозинството пък все още не са заявили категорична поизиция, което поставя въпросителни пред преизбирането на Бернанке.

В резултат на случващото се „немислимото доскоро вече се превръща в съвсем реална възможност – вероятността Сенатът да смени Бернанке се увеличава”, коментира за CNBC анализаторът от JPMorgan Майкъл Фероли.

Според Крис Крюгер от Concept Capital пък шансовете Бернанке да не бъде преизбран вече са 55 на сто.

За да получи нов мандат, Бернанке трябва да събере 60 гласа при гласуването в Сената. Общият брой гласове в законодателния орган на САЩ е 100, а за момента доста от републиканците са обявили, че няма да подкрепят настоящия ръководител на централната банка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още