fallback

Гърция ще емитира облигации за още поне 3 млрд. евро

Засега не се предвижда частно пласиране на книжата

12:54 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция планира да емитира облигации за поне 3 млрд. евро в „близко бъдеще“, е заявил Спирос Папаниколау, ръководител на гръцката Държавна агенция за управление на дълговете, пред Bloomberg.

През декември гръцкото правителство продаде облигации за 2 млрд. евро чрез частно пласиране в опит да осигури средства за стабилизиране на бюджета.

Засега гръцкото правителство не възнамерява да продава облигациите чрез частно пласиране и още не са избрани банките посредници по продажбата, е обявил той. Матуритетът на книжата ще бъде 5 или 10 години.

Рисковата премия по гръцките облигации вчера отстъпи от рекордното си ниво, след като гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину успокои финансовите пазари, заявявайки, че страната няма да има нужда от спасителна финансова инжекция.

Повишението в рисковите премии на държавните облигации бе предшествано в края на миналата година от понижение на кредитния рейтинг на Гърция от водещите кредитни агенции поради рисковете пред платежоспособността на страната. 

През 2009 държавният дълг на Гърция достигна внушителните 300 млрд. евро, което е най-високата му стойност в съвременната история на страната.

През миналата седмица правителството изготви програмата за стабилност и растеж, която да представи на Европейската комисия, целяща да изведе страната от една от най-големите финансови кризи в историята й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още