fallback

Световната банка също започва да изкупува проблемни заеми - в ЦИЕ

Международната финансова корпорация, част от банката, ще инвестира за целта 100 млн. евро

11:40 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка, е одобрила предложение да се обедини с щатската компания Varde Management LP с цел изкупуване на заеми, по които има проблеми с плащанията, от банки в Централна и Източна Европа, предаде Bloomberg.

От борда на Международната финансова корпорация са обявили, че ще инвестират 100 млн. евро, присъединявайки се към Varde Management, която се очаква да допринесе към инвестицията 350 млн. евро, фокусирани главно към Русия и Украйна.

От Международната финансова корпорация смятат, че инвестицията ще има значителна възвръщаемост заради свитото банково кредитиране в Източна Европа през изминалата година.

През октомври от корпорацията обявиха, че ще вложат над 1,5 млрд. долара в рамките на три години за изкупуване на проблемни активи и инвестиции в компании, които търсят рефинансиране на дълговете си.

По-рано този месец Европейската банка за възстановяване и развитие стартира първия фонд за преструктуриране на лоши активи в страните от Централна и Източна Европа съвместно с Международната финансова корпорация и частната инвестиционна компания CRG Capital.

Целта на фонда CEE Special Situations Fund ще бъде да инвестира в компании от Централна и Източна Европа, които се намират в затруднено финансово положение. Първоначално той ще разполага с капитал от 36 млн. евро, предоставени от ЕБВР, МФК и CRG Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още