fallback

Обама предлага ограничения върху размера на банките

След изказването му щатските акции, и особено тези на банки като JPMorgan Chase и Bank of America, рязко се понижиха

19:21 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама е предложил да се наложи ограничение върху размера на банките в страната, така че да се предотврати евентуална нова финансова криза в бъдеще, предаде ВВС.

"Никога повече американските данъкоплатци няма да стават заложници на банки, които са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират", е заявил Обама.

Наскоро той обяви плана си да бъде наложен данък на финансовите институции, чрез който да бъдат върнати на данъкоплатците средствата, използвани за спасяването на банките.

След изказването му щатските акции, и особено тези на банки като JPMorgan Chase и Bank of America, рязко се понижиха.

Предложението на президента включва и налагане на ограничения за рисковете, които банките могат да поемат. Той възнамерява също така да забрани на търговските банки да извършват рискови инвестиции.

Към 19 часа българско време индексът Dow Jones Industrial Average се понижава с 1,8%, а S&P 500 – с 1,6 на сто. Акциите на JPMorgan паднаха с 6,6%, а тези на Bank of America - с 4%.

Предложението на Обама представлява завръщане към принципите, заложени в закона Глас-Стийгъл от 30-те години на миналия век. Той отделя търговското и инвестиционното банкиране, като е отменен през 1999 г. по времето на президента Бил Клинтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още