fallback

Рубини: Борсовото рали ще затихне през втората половина на 2010

Според прочутия икономист суровините ще пострадат по-малко от акциите заради търсенето в развиващите се пазари

08:31 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ралито на световните фондови борси може да приключи през втората половина на тази година на фона на анемичното възстановяване на най-големите икономики и заради силния дефлационен натиск, който ще ограничи корпоративните печалби от инвестиции във финансови активи. Това прогнозира прочутият професор по икономика Нуриел Рубини, който предвиди финансовата криза през 2007 г.

По време на интервю в Хонконг в четвъртък той предупреди, че надуването на цените на финансовите активи и на имотите в развиващите се страни е реална опасност, която е подхранвана от либералната парична политика по целия свят. Това може да доведе до рязка корекция в цените на активите, която ще бъде вредна за икономическия растеж на регионално ниво и в световен мащаб, предаде Bloomberg.

Според най-новия доклад на Световната банка глобалното икономическо възстановяване вероятно ще се забави по-късно тази година с намаляването на ефекта от разходите за стимулиране на икономиките от националните правителства. В последния доклад на банката се посочва, че се наблюдават „признаци на балонизиране“ и напрежение в китайската икономика, и особено в сектора на недвижими имоти.

Рубини смята, че през втората половина на тази година икономическият растеж на САЩ, Европа и Япония ще се забави. Това според него може да даде началото на корекция на пазара, защото икономическите данни ще започнат да се влошават. Цените на суровините ще пострадат по-малко от тези на акциите заради голямото търсене на суровини в развиващите се страни, допълни още икономистът.

Според Рубини рискът от грешна фискална и парична политика в САЩ е съществен, особено в година на избори. Той заяви, че икономическата експанзия ще бъде по-силна в Азия и развиващите се пазари, но предупреди, че някои сектори на китайската и индийската икономика показват признаци на прегряване. За Европа изгледите също не са обнадеждаващи заради бюджетните дефицити и скъпото евро.

Той посъветва централната банка на Хонконг да премине към управляван валутен курс на хонконгския долар вместо сегашния му фиксиран курс към щатския долар. Според Рубини либералната парична политика на САЩ, както и тази на Китай, не е подходяща за китайския административен район.

Рубини обобщи своите очаквания за близкото бъдеще с това, че острият спад на световните борси, който ще настъпи след затягане на свръхлибералната парична политика на Китай, е важна предпоставка в краткосрочен план за постигане на устойчив икономически растеж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още