fallback

Спадът на туризма в Гърция се оказа по-слаб от опасенията

Със 7,4% по-малко пристигания на чуждестранни туристи по въздух през 2009 г. отчитат от асоциация в сектора

15:04 | 21.01.10 г.

Пристиганията на чуждестранни туристи по въздух в Гърция през 2009 г. отчитат спад от 7,4% в сравнение с 2008 г., сочат данни на асоциацията на туристическите фирми в страната SETE, цитирани от Kathimerini.

Това намаление е далеч по-добро от първоначалните опасения за спад от 20%. Като причини за по-слабия спад се сочат намалените хотелски цени, които са привлекли повече гости от чужбина, както и от страната. Те обаче са станали причина също за свиване на приходите с около 16%.

Според данните на асоциацията пристиганията на 13-те летища, които формират около 95% от всички пристигания на чужденци в Гърция по въздух и 74% от пристиганията на чужденци в страната общо, възлизат на 10,695 млн. спрямо 11,544 млн. през 2008 г. Това означава загуба на около 850 хил. туристически пристигания, като 500 хил. касаят летищата в Атина и Крит. Туризмът в Атина има допълнителни загуби през първите няколко месеца на 2009 г. заради безредиците в гръцката столица от декември 2008 г.

Собствениците на хотели са имали възможност да свалят цените и да предложат намаления, защото са се възползвали от мерките в подкрепа на сектора, предприети от правителството миналата година, за де се ограничи влиянието на глобалната икономическа криза.

Представители на туристически организации изразяват опасения за развитието на туризма тази година, защото се наблюдава рязък спад в записванията от основните пазари и очакват правителството отново да приложи мерките от миналата година.

Зимните курорти също са засегнати заради необичайно топлото време през декември, като са загубили част от сезонния трафик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още