fallback

Настъплението на долара смъкна цената на петрола до 77 долара

Фючърсите на енергийната суровина поевтиняха с над 2%

22:32 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола претърпя най-тежкия си спад за последния месец, след като поскъпването на долара спрямо повечето основни валути намали атрактивността на инвестициите в суровини, които се търгуват в щатски долари, предаде Bloomberg.

От началото на днешната валутна сесия щатският долар поскъпва с 1,3% спрямо еврото до 1,4107 долара за едно евро.

Върху котировките натежаха и очакванията, че утрешните данни на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат, че запасите от суров петрол на страната са продължили да се увеличават и през изминалата седмица заради слабото търсене.

Пазарните анализатори прогнозират, че утрешните правителствени данни ще покажат, че петролните запаси на страната са нараснали с 2,4 млн. барела през изминалата седмица. САЩ и Китай са най-големите потребители на енергийни ресурси в света.

Петролните фючърси поевтиняха с цели 2,6% по време на днешната сесия в Ню Йорк и заради поредните мерки на правителството на Китай за ограничаване на банковото кредитиране. За тази цел основният финансов регулаторен орган е инструктирал определени банки да намалят стойността на отпусканите заеми.

Причината за това е влошената им капиталова адекватност. Ограничаването на банковото кредитиране в Китай, както и затягането на паричната политика, може да ограничи инвестициите във финансови активи, имоти и енергийни суровини.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтинява със 1,72 долара, или 2,2%, до 77,30 долара за барел малко преди края на сесията на петролната борса в Ню Йорк. Това е най-големия еднодневен спад от 9 декември.

Февруарските фючърси на петрола изтичат днес. По-активно търгуваните мартенски фючърси поевтиняват с 1,72 долара, или 2,2%, до 76,60 долара за барел.

Брентът с доставка през март на свой ред поевтинява с 1,47 долара, или 1,9%, до 76,16 долара за барел на международната петролна борса в Лондон. Междувременно цената на златото с доставка през февруари се понижи с 2,4% до 1 112,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още