fallback

Източна Европа може да се възстанови по-бързо от кризата от Западна

Полша се очертава като първенец по икономически растеж в Централна и Източна Европа

21:44 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Управителят на Централната банка на Австрия Евалд Новотни, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка, смята, че икономическият растеж на някои страни от Източна Европа може да изпревари този на западните им съседки през тази година.

Според него досегашните икономически прогнози за региона, който се възстановява от най-дълбоката си рецесия от падането на комунизма през 1989 г., са били прекалено песимистични, предаде Bloomberg.

По време на конференция във Виена днес Новотни заяви, че през тази година много от страните от Централна и Източна Европа ще постигнат по-висок икономически растеж в сравнение със Западна Европа. Той обаче не уточни точно кои страни визира като първенци по растеж.

Правителствата и централните банки на Чехия, Унгария и Полша загатнаха, че може да повишат своята оценка за брутния вътрешен продукт на трите страни за 2010 г. през следващите няколко седмици.

Местните износители, като чешкият автомобилопроизводител Skoda Auto, унгарската фармацевтична компания Gedeon Richter и полският производител на сребро и мед KGHM Polska Miedz, ще подкрепят възстановяването на икономиката, след като търсенето в Западна Европа се увеличи.

Правителството на Унгария очаква спад на икономиката от 6,7% за 2009 г. и още 0,6% за тази година. От Централната банка на Чехия смятат, че брутният вътрешен продукт на страната може да нарасне с до 2% през тази година спрямо прогнозиран икономически спад от 4,4% за 2009 г.

През октомври 2009 г. централната банка на Полша прогнозира, че икономиката на страната може да нарасне с 1,8% през тази година, но оценката може да се коригира посока нагоре в следващия икономически доклад на банката. Полша бе единствения член на Европейския съюз, който успя да избегне рецесията през миналата година.

Според анализаторите на Morgan Stanley страната ще бъде лидер по икономически ръст в региона на Централна и Източна Европа през тази година. Нейното бързо възстановяне вероятно ще превърне Полша и в първата страна в региона, която ще прибегне до затягане на своята парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още