fallback

Енергийната независимост за ЕС ще е приоритет на испанското председателство

Сред другите цели на Испания е насърчаване на електронната търговия и подобряване на качеството на университетите

17:42 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Намаляване на енергийната зависимост на ЕС, насърчаване на електронната търговия, производство на електрически автомобили като алтернатива в борбата с климатичните промени и подобряване на качеството на университетите: това са четирите приоритета, които испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро изтъкна по време на дебата в ЕП за испанското председателство.

Лидерите на политическите групи приветстваха отделеното централно място на икономическото възстановяване, но не всички се съгласиха с предложените мерки, се посочва в съобщението на Европейския парламент.

"ЕС трябва да заложи на себе си", каза Сапатеро, като даването на правилен отговор на икономическата криза трябва да бъде първата цел.

Трябва да бъде завършено създаването на общ енергиен пазар, за да се намали енергийната зависимост на ЕС, както и да се създаде вътрешен електронен пазар, който е ключов елемент за повишаване на продуктивността и насърчаване на електронната търговия, посочи испанският премиер.

Според него ЕС трябва да развие обща стратегия за насърчаване на електрическите коли, допринасяйки по този начин за ограничаване на климатичните промени и подобрявайки технологичния напредък.

Необходими са също така инвестиции в изследванията и образованието, за да може ЕС да бъде „водещ играч за в бъдеще“, допълни Сапатеро.

Сред другите приоритети на испанското председателство е прилагането на новите инструменти, налични с Договора от Лисабон, които могат да накарат „гражданите да се чувстват по-близко до институциите на ЕС“, като например правото на гражданска инициатива за законодателни предложения, както и борбата срещу домашното насилие в Европа, посочи Сапатеро.

Трагедията в Хаити също беше често споменавана в речта му, като според него ЕС трябва да даде силен отговор на необходимостта за международна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още