fallback

Централната банка на Англия призовава за сливане на Г-20 и МВФ

Липсата на международен орган, който да реформира паричната система, ще доведе до нова криза, предупреди шефа на АЦБ

10:36 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марвин Кинг предложи във вторник радикална реформа на начините за управление на международната икономика, пише Telegraph. Кинг настоя за ефективно сливане на функциите на групата на Г-20, която включва 19-те страни с най-големи икономики на света плюс Европейския съюз, с тези на Международния валутен фонд (МВФ).

Според Кинг ако властите не създадат международен орган, който да има власт да реформира паричната система, светът може да изпадне в нова криза до няколко години. Той предупреди, че се обръща много голямо внимание на усилията за реформиране на финансовия сектор, но междувременно икономическите дисбаланси, които са довели до кризата, са продължили да се влошават.

Марвин Кинг многократно е изразявал своята загриженост за дисбалансите в световната икономика. Те са се натрупали, след като в продължение на много години богатите страни са разчитали на заеми, за да плащат евтиния износ от чужбина. За да бъде разрешен този проблем той смята, че политиците трябва да трансформират институциите, които в момента отговарят за световната икономика.

Гуверньорът на АЦБ е на мнение, че Г-20 може да поеме задачата да прокара необходимите реформи, които да подтикнат износителите да увеличат своето вътрешно потребление, а населението на задлъжнели икономики, като САЩ и Великобритания, да започне да спестяват повече. Според него легитимността и авторитета на Г-20 ще се увеличат ако групата се превърне в Управителен съвет на МВФ.

Марвин Кинг критикува силно МВФ през последните години, след като фондът предупреди многократно за мащаба на дисбалансите в световната икономика, но с действията си не успя да постигне забележима реформа нито в страните кредитори, нито в държавите длъжници. На предложението на Кинг обаче може да се противопоставят САЩ, които имат най-силен вот при гласуване на решения на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още