fallback

Платината и паладият на най-високите си нива от година и половина

Възстановяването на световната икономика е в основата на поскъпването

10:38 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Платината удари 17-месечен връх, преди да отстъпи в сряда, подпомогната от старта на борсово търгувани фондове, инвестиращи в скъпия метал.

Спот цената на платината достигна връх от 1654 долара за тройунция, най-високото ниво от август 2008, предаде Ройтерс.

По-рано през месеца американсият филиал на лондонската ETF Securities пусна два борсово търгувани фонда, инвестиращи съответно в платина и паладий, и оттогава цените и на двата метала растат.

Платината, чието търсене отразява и употребата й в индустрията, се очаква да продължи да поскъпва.

Bank of America Merrill Lynch повиши прогнозата си за цената на платината до 1750 долара от 1440 по-рано заради стартирането на новите фондове и възстановяващата се автоиндустрия.

Паладият достигна 18-месечен връх през тази седмица, като за последно се търгуваше в Ню Йорк за 459,25 долара за тройунция.

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан заяви вчера, че актуалната прогноза за ръст от 3,1% на световната икономика през тази година ще бъде завишена, което подкрепя оптимизма относно търсенето на суровини.

Положителните нагласи относно данните за БВП на Китай, които се очакват на 21 януари, също оказват подкрепа на цените на металите, заяви Казухико Саито, главен анализатор във Fujitomi Co Ltd.

Златото поскъпна по-рано през месеца заради покупките на фонд, продиктувани от по-силните от очакваното данни за вноса в Китай.

Инвеститорите обаче демонстрираха предпазливост спрямо търсенето в Китай, където централната банка започна да затяга монетарната си политика, като повиши лихвите и резервите на банките.

Силният долар доведе до леко поевтиняване на златото, като в Ню Йорк то се търгува за 1133 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още