fallback

С 4% е намалял броят на туристите по света през миналата година

Африка е единственият регион, посрещнал повече туристи през 2009

10:25 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Световният туристически пазар по брой туристи за миналата 2009 г. се сви с 4%, сочат предварителните данни на Световната туристическа организация, съобщи Итар-Тасс. В същото време Африка се оказа единственият регион на планетата, където, независимо от икономическата криза, имаше увеличение на броя на туристите.

Общо в света през 2009 г. около 880 млн. души са направили туристически пътувания зад границите на своята страна, което, според коментара на Световната туристическа организация, е „разочароващо за туристическата индустрия в света, която е свикнала с постоянен ръст“.

Най-силно последствията от икономическата криза усети туристическият отрасъл в Европа и Близкия Изток, които региони през миналата година са посетени от 6% по-малко туристи.

През миналата година броят чуждите туристи в Северна и Южна Америка е намалял с 5%, а в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион намалението е с 2%.

На този фон единствено туристическите посещения в Африка са нараснали с 5% спрямо 2008 г.

Между страните в света, които все пак отчитат някакъв ръст на броя на туристите през 2009 г. спрямо предходната, са: Мароко, Кения, Куба, Непал, Швеция, Унгария, Македония, Сърбия, Турция и др.

Какво е представянето на България ще стане ясно от данни на националната статистика, които ще бъдат обявени през следващата седмица.

Още по темата:

Цв. Тончев: Приходите от туризъм през 2010 г. ще спаднат с 5-6%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още