fallback

Рали на естонската борса заради очаквано приемане на еврото през 2011

OMX Tallinn стана най-печелившият индекс в света от началото на годината с ръст от 24 на сто

18:08 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Естонската фондова борса покори 15-месечен връх по време на днешната сесия заради очакванията, че еврото може да бъде въведено като разплащателно средство в страната още през 2011 г., предаде Bloomberg. Основният борсов индекс на борсата в Талин – OMX Tallinn, се повиши за осми пореден ден, след като инвеститорите приветстваха прогнозите за по-ранно приемане на страната в еврозоната.

Ралито на OMX Tallinn през последните осем дни е най-продължителното от май 2009 г. и е увеличило стойността на индекса с 20 на сто. По време на днешната сесия борсовият измерител се повиши с 2,8% и премина за малко психологическото ниво от 500 пункта, превръщайки се в най-добре представящия се индекс в целия свят на фона на разпродажбите на Wall Street в петък и на азиатските борси днес.

В крайна сметка OMX Tallinn приключи сесията с ръст от 2,2% до 498,87, като от началото на тази година индексът се е повишил с близо 100 пункта, или с 24 на сто. Това го прави и най-печелившият индекс в света от началото на годината, след като през 2009 г. той увеличи стойността си с 47 на сто.

За сравнение, SOFIX отчита ръст от едва 1,58% от началото на 2010 г. и 19% за 2009 г.

Естония се надява да стане третата страна от Източна Европа, която ще успее да въведе еврото, след Словения и Словакия. Приемането в еврозоната доведе до ръст на инвестициите в двете страни и до активизиране на търговията им с останалия свят.

Според немската банка Commerzbank AG е много вероятно Естония да стане най-новият член на еврозоната още през 2011 г. В началото на тази година Международният валутен фонд заяви, че приемането на еврото от Естония през 2011 г. изглежда много постижимо. Оли Рен, който е номиниран за комисар по икономическите и парични въпроси в Европейския съюз, заяви през миналата седмица, че Естония е следващият кандидат, който ще се присъедини към еврозоната.

Според Оли Рен състоянието на публичните финанси на страната е много добро. През 2009 г. централната банка на Естония съобщи, че страната е изпълнила всички фискални и инфлационни цели, които трябва да се постигнат, за да може да премине към единната валута през 2011 г. Поради това от Commerzbank очакват серия от повишения на кредитните рейтинги на страната.

По закон, ако оценката за представянето на страната е положителна и се подкрепи от финансовите министри на 27-те страни от Европейския съюз, Естония може да стане 17-ият член на еврозоната през следващата година. Анализаторите смятат, че приемането на еврото ще засили икономиката на страната заради привличането на чуждестранни инвеститори.

За да се присъедини към еврозоната, Естония трябва да отговаря на критериите за бюджетен дефицит, държавен дълг, инфлация, дългосрочни лихвени проценти и валутна стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още