fallback

Japan Airlines вероятно ще поиска защита от фалит утре

По време на днешната сесия акциите на превозвача, които загубиха над 90% от стойността през последната седмица, паднаха с 25 на сто до 6 йени

12:19 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Японската авиокомпания Japan Airlines вероятно ще подаде молба за защита от фалит във вторник, с което се очаква да приключат спекулациите за съдбата на превозвача, предаде AР.

Фалитът на превозвача, който има задължения от 1,5 трлн. йени (165 млн. долара) към ноември, ще бъде запомнен като един от най-големите в корпоративната история на страната.

Въпреки проблемите на компанията, достъпът й до Азия е ценен актив за чуждестранните превозвачи, затова конкурентите Delta Air Lines и American Airlines се опитват привлекат JAL с огромни оферти. От Delta и SkyTeam са предложили 1 млрд. долара, от които 500 млн. долара в брой, а American Airlines и партньорите й са готови да инвестират 1,4 млрд. долара в брой в японския превозвач.

Обявяването на фалит ще бъде последвано незабавно от план за преструктуриране, изготвен от корпоративна организация, подкрепена от правителството, според съобщения в медиите. Самото правителство ще предложи подкрепа за възстановяването на превозвача и продължаване на дейността му, пише финансовият всекидневник Nikkei.

По време на днешната сесия акциите на превозвача, които загубиха над 90% от стойността през последната седмица, паднаха с 25 на сто до 6 йени, с което пазарната капитализация на компанията достига около 13,7 млрд. йени (150 млн. долара) – цената на един Боинг 787.

JAL е създадена през 1951 г., като в началото на съществуването си е държавна собственост. След Втората световна война компанията расте бързо и през 1987 г. е приватизирана, но скоро става жертва на собствените си амбиции.

При спукването на балона на имотите и акциите през 80-те години на миналия век, за компанията стават проблем рисковите й инвестиции в чуждестранни активи. Освен това JAL трябва да се справя и с растящи разходи за възнаграждения, както и с голямата си мрежа от нерентабилни вътрешни дестинации, които е задължена да поддържа.

В последно време пътническият трафик на JAL намалява заради кризата, страховете от пандемия на свински грип, конкуренцията в лицето на All Nippon Airways и поредицата пропуски в сигурността. За шестте месеца до септември компанията има загуба от 131,2 млрд. йени (1,4 млрд. долара).

Планът за преструктуриране предвижда съкращаване на около 15 600 работни места, което е една трета от работната сила на компанията, както и намаляване на броя на полетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още