fallback

Строс-Кан: Рано е да се прекратяват държавните стимули за икономиките

Правителствата не трябва да променят политиката си, докато потребителското търсене не укрепне достатъчно, смята шефът на МВФ

09:50 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китай и развиващите се икономики в Азия водят възстановяването на световната икономика, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, цитиран от ВВС.

Той обаче предупреждава, че отделните страни все още не трябва да изтеглят от икономиката стимулите, които насърчиха растежа по време на кризата.

„Трябва да сме много предпазливи, тъй като възстановяването все още е много крехко“, е заявил Строс-Кан.

Актуалната прогноза на фонда за глобалната икономика е за ръст от 3,1 на сто за тази година, но по думите на ръководителя на институцията тази оценка ще бъде завишена.

„Възстановяването на развитите икономики е бавно, най-добрите индикатори за това са потребителското търсене и заетостта“, е посочил Строс-Кан.

„В повечето страни растежът все още се поддържа от правителствената политика. Докато потребителското търсене не стане достатъчно силно, за да компенсира необходимостта от държавни стимули, те не трябва да бъдат прекратявани“, подчертава ръководителят на МВФ.

Миналата седмица Китай предприе действия за затягане на монетарната си политика, увеличавайки неочаквано изискването за минимални задължителни резерви на големите банки в страната. По този начин централната банка на страната цели да предпази бързо растящата икономика от инфлационен натиск и от надуването на цените на някои активи, в това число на недвижимите имоти и на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още