fallback

Джим Роджърс: Задава се недостиг на храна, купувайте суровини

Легендарният инвеститор очаква сериозен недостиг на храна навсякъде по света през следващите години

19:49 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза може да доведе до недостиг на храна след няколко години, тъй като селското стопанство отчаяно се нуждае от финансиране. Това заяви в интервю пред CNBC легендарният инвеститор Джим Роджърс.

Той смята, че покупката на подценени суровини е по-добър начин за печалба от инвестицията в акции. Роджърс допълни, че запасите в селското стопанство са паднали до най-ниското си ниво от десетилетия.

Ето защо през следващите няколко години той очаква много сериозен недостиг на храна навсякъде по света, което ще изстреля нагоре цените на суровините.

Памукът и кафето са изгодна инвестиция заради добрите си ценови нива, а захарта, независимо от факта, че е поскъпнала през последната година, все още се намира със 70% под рекорда си за всички времена, според Роджърс.

Той е на мнение, че суровините ще бъдат печеливша инвестиция, както в оптимистичния, така и в песимистичния сценарий за икономиката.

В случай, че икономиката се възстанови през тази година, цените на суровините ще се повишат заради нарастване на търсенето. Ако икономиката остане в затруднено състояние, централните банки ще продължат с печатането на пари, и в този случай суровините ще се използват като средство за хеджиране срещу инфлация, обясни той.

Засега Роджърс пази своите позиции в петрол и злато, като смята, че ценовите нива на енергийната суровина и метала не са достъпни за повечето инвеститори, но не са и чак толкова високи, за да си заслужават да бъдат продадени.

Роджърс съветва инвеститорите, които искат да заложат на ценни метали, да купуват сребро и паладий, просто защото са на по-достъпни ценови нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още