fallback

Борсите в Азия с четвърти пореден седмичен ръст

Дружествата от технологичния сектор се представиха най-добре днес заради добрите финансови отчети на Intel

12:37 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Добрите финансови резултати на Intel подкрепиха технологичните компании в азиатския и тихоокеанския регион и донесоха ръст на повечето местни индекси в последната за тази седмица борсова сесия. Най-добре сред всички компании в региона днес се представиха тези в Япония, Южна Корея и Тайван, а изминалата седмица донесе най-големи повишения на борсовите измерители в Япония.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,4% до 126,8 пункта. Дружествата от технологичния сектор се представиха най-добре днес след окуражаващата новина, че Intel прогнозира ръст на своите продажби до 9,7 млрд. долара за текущото тримесечие, предаде Bloomberg.

Малко след края на вчерашната борсова сесия в САЩ стана ясно, че печалбата на Intel, която участва в индекса Dow Jones IA, е нараснала петкратно до 2,28 млрд. долара през последното тримесечие на 2009 г.

От началото на тази седмица MSCI Asia Pacific се е повишил с 2,2 на сто, което е четвъртият му пореден седмичен ръст. Сред всички компании в неговия състав най-лошо днес се представиха производителите на стомана заради опасения, че желязната руда може да поскъпне заради голямото търсене. Енергийните компании пък пострадаха от поевтиняването на петрола за пети пореден ден.

Въпреки поскъпването на йената спрямо всички 16 най-търгувани валути, Nikkei 225 нарасна с 0,7% до 10 982,10 пункта. Тайванският Taiex се повиши с 0,8% до 8 356,9 пункта, а в Южна Корея Kospi добави 1% до 1 701,8 пункта благодарение на доброто представяне на местните технологични компании. Трите индекса са нараснали съответно с 1,7%, 0,9% и 0,4% за последната седмица.

На отрицателна територия приключи търговията в Хонконг, където Hang Seng изгуби 0,3% до 21 654,16 пункта заради очакванията за скорошно повишение на основната лихва в Китай, което ще сложи край на ерата на евтините пари. Shanghai Composite обаче успя напредне с 0,3% до 3 224,2 пункта главно заради изкупувания в банковия сектор и в този на недвижимите имоти.

Данните от днес показаха,че валутните резерви на Китай са стигнали рекордната стойност от 2,39 трлн. долара. Бързото темпо, с което расте банковото кредитиране в страната, в комбинация с големия приток на чуждестранни инвестиции и големия търговски излишък, рисковано увеличава паричните средства във финансовата система на Китай, който е третата по големина икономика на света.

Това обаче може да доведе до надуване на цените на финансовите активи и имотите, което на свой ред да дестабилизира китайската икономика. Кризата с дефицитите на развитите страни, възможният срив в цените на активите и забавянето на икономическия растеж на Китай са сред най-големите заплахи пред световната икономика, според Международния икономически форум.

Въпреки предупрежденията на форума за опасността от надуването на цените на финансовите активи в Китай, други анализатори прогнозират поскъпване на акциите на компаниите от развиващите се пазари с до 40% заради очаквания ръст на техните печалби.

На борсата в Австралия индексът на сините чипове S&P/ASX 200 завърши почти без промяна на ниво от 4 899,6 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,6% до 3 257,95 пункта. В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък двата борсови измерителя са загубили съответно 0,3% и 1,6% заради разпродажбите при енергийните и добивните компании в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още