fallback

Intel повиши американските индекси

10 пъти скача печалбата на компанията за тримесечието. Очакванията за обявените след сесията резултати се отразиха на целия пазар

23:23 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичните и финансови акции, както и тези от здравния сектор повишиха основните щатски индекси по време на търговията в четвъртък.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,28%, шести ръст за последни седем сесии, и достигна ниво от 10 711 пункта.

S&P 500 увеличи стойността си с 0,24% до 1148 пункта, а Nasdaq Composite добави 0,38% до 2317 пункта.

Акциите на Intel поскъпнаха с 2,34% до 21,45 долара за брой, като инвеститорите очакваха с оптимизъм финансовите резултати на компанията, които бяха оповестени малко след затварянето на пазара.

За четвъртото тримесечие на 2009 г. компанията обяви приходи в размер на 10,57 млрд. долара, което е с 28% повече от същия период на предходната година.

Печалбата за периода се увеличава двест пъти и възлиза на 2,3 млрд. долара, или 40 цента на акция, спрямо 234 млн. долара, или 4 цента на акция, преди година.

За настоящото тримесечие очакванията на групата са за приходи от 9,7 млрд. долара.

С още 2% поскъпнаха книжата на компанията при обявяването на данните по време на извънборсовата търговия.

Останалите представители на технологичния сектор се възползваха от положителните нагласи на инвеститорите и книжата на Microsoft отбелязаха растеж от 2,01%, тези на Cisco нараснаха с 1,26%, а при HP имаше покачване от 0,56 на сто.

Ръст регистрираха и акциите на Morgan Stanley (от близо един процент). Резултатите на финансовата институция се очакват в петък.

В здравния сектор поскъпването се дължеше на новина за постигнато предварително споразумение между Белия дом и лидерите на синдикални организации за ръст на здравните осигуровки. Споразумението решава един от основните проблеми пред политиката за сектора на президента Барак Обама, който от няколко месеца полага големи усилия да реформира здравната система в страната.

Книжата на Merck скочиха с 2,72%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още