fallback

Френският еврокомисар подхваща търговията с деривати и късите продажби

Комисарят за вътрешния пазар ще отговаря за създаването на законодателство за регулация на банките, застрахователите, хедж фондовете

10:24 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Френският кандидат за еврокомисар Мишел Барние, който ще отговаря за вътрешния пазар, ако бъде одобрен, е заявил по време на изслушването си пред Европейския парламент, че регулацията на търговията с акции и деривати и на късите продажби трябва да бъде преработена, предаде Bloomberg.

“Нито един финансов пазар, нито един финансов продукт, нито една територия не трябва да се изплъзват от регулация и контрол”, е подчертал Барние. “Трябва да поставим прозрачността, отговорността и етиката в центъра на финансовата система. Тази криза е твърде сериозна. Да не се преструваме, че ще правим реформи. Наистина ще правим реформи”.

В деня, когато Барние беше номиниран за еврокомисар, френският президент Никола Саркози нарече Великобритания “големият губещ”, с което предизвика опасения в Лондон, че възнамерява да използва позицията на Барние срещу финансовата индустрия на Острова предвид очакваните строги регулации в сектора.

На вчерашното изслушване в Брюксел Барние е подчертал, че „няма да приема заповеди нито от Париж, нито от Лондон, нито откъдето и да е другаде“.

Комисарят за вътрешния пазар ще отговаря за предлагането на европейско законодателство за регулация на банките, застрахователите, хедж фондовете и инвеститорите в дялов капитал. Един от приоритетите на Барние като комисар ще е създаването на закон за регулиране на пазара на деривати, който се оценява на 605 трлн. долара.

Барние е определил спекулациите с цените на суровините като “скандални”, подчертавайки, че ще се стреми към много внимателна регулация в това отношение. Той е заявил още, че ще се заеме с късите продажби.

Освен това френският кандидат за еврокомисар е обещал да предложи промени в патентното законодателство и санкции за борба с пиратството. Плановете му включват да се заеме с лингвистичните проблеми, които досега са спъвали създаването на патент на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:40 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още