fallback

Данни на Фед показаха продължаващо подобряване на щатската икономика

Щатската икономика се е подобрила в 10 от 12-те региона на Федералния резерв през миналия месец

22:36 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатската икономика се е подобрила в 10 от 12-те региона на Федералния резерв през миналия месец, отбелязвайки усилване на възстановяването, се посочва в редовния доклад на централната банка, наречен Бежовата книга, предаде Bloomberg.

“Въпреки че икономическата активност остава ниска, условията леко са продължили леко да се подобряват”, пише в доклада. Регионите на Филаделфия и Ричмънд са отчели „смесени условия“.

Повечето клонове на Фед отчитат, че потребителските разходи по време на празниците са били “малко по-големи” през 2009 от предходната година, макар и да остават далеч под нивото от 2007 г., показва докладът. Промишлеността се е подобрила или не се е променила в повечето региони, но пазарът на работна ръка и търсенето на заеми са останали слаби.

Докладът “предполага, че икономиката набира скорост много последователно” и рискът от повторна рецесия намалява, коментират анализатори.

Томас Хьониг, председател на клона на Фед в Канзас Сити, е заявил, че неочакваната загуба на 85 хил. работни места през декември не променя неговата прогноза за “умерено“ и “постоянно” възстановяване. В интервю за радио Bloomberg на 11 януари Хьониг заяви, че очаква ръст на щатската икономика от между 3 и 3,5 на сто тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още