fallback

ЕЦБ настоява за по-голяма роля в регулацията на банковата система

ЕЦБ иска достъп до поверителната информация за банките, която се съхранява от националните финансови регулатори

10:34 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) предложи финансовото законодателство в Европа да се промени по такъв начин, че да се увеличат правомощията на централната банка за регулиране на банковия сектор, предаде Businessweek. Според ЕЦБ създаването на нов регулаторен орган, имащ всеобхватен контрол, ще позволи да се избегне повторение на глобалната кредитна криза от 2007 г.

От доклад, публикуван на уебстраницата на ЕЦБ става ясно, че нейното ръководство настоява да получи неограничен достъп до счетоводните отчети на търговските банки в Европейския съюз. ЕЦБ търси достъп и до информацията, с която националните финансови регулатори разполагат за банките, в случай на финансова криза, за да може да се отстранят пропуските в надзора.

ЕЦБ ще получи по-голяма роля във финансовата регулация в Европейския съюз през следващата година, когато ще започне да функционира Европейският съвет за управление на системния риск (ESRB). Той ще следи системните рискове в икономиката и ще работи с три регулаторни органа, които ще наблюдават застрахователните компании, пазарите на ценни книжа и банките в ЕС.

ЕЦБ настоява новия регулаторен орган да получи достъп до поверителна информация за банките и финансовите пазари, която се съхранява от финансовите регулатори в отделните страни. ЕЦБ смята, че по този начин надзора върху финансовата стабилност ще стане по-ефективен. Това нейно искане обаче може да доведе до конфликт с регулаторния орган във Великобритания (FSA).

Британският финансов регулатор се стреми да запази суверенитета на своята нормативна уредба, който може да бъде застрашен от искането на ЕЦБ да участва във вземането на решения на национално ниво, които касаят банките и финансовата система. FSA обаче настоява банките в ЕС да бъдат регулирани на местно ниво и отхвърля опитите за вмешателство на ЕЦБ на този етап.

Утре ще се проведе първото за тази година заседание на Европейската централна банка, като се очаква основният лихвен процент в еврозоната да бъде оставен на ниво от 1 на сто.

Към 10:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4479 долара, като за последните 12 месеца еврото е поскъпнало с близо 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още