fallback

Нервно начало на отчетния сезон и на сесията на Wall Street

Най-губещи в началото на търговията са добивните компании заради разочароващите отчети на Alcoa

17:40 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Разочароващото начало на отчетния сезон в САЩ понижи основните борсови индекси на Wall Street в началото на днешната търговия. Най-големият производител на алуминий в страната – Alcoa, неочаквано излезе на загуба през четвъртото тримесечие на 2009 г., като не оправда очакванията на инвеститорите.

Междувременно друг компонент на индекса Dow Jones IA, а именно петролната компания Chevron, внесе допълнително смут сред инвеститорите. Нейното ръководството предупреди, че очаква рязко влошаване на финансовия резултат за последното фискално тримесечие на 2009 г., предаде CNN.

Индексът на 30-те най-големи борсови компании в САЩ Dow Jones IA отстъпва с 0,2% до 10 645,9 пункта един час след началото на сесията. Широкият S&P 500 отстъпва с 0,5% до 1 141,25 пункта, а Nasdaq Composite се понижава за втори пореден ден, като губи 0,7% от стойността си до 2 296,2 пункта.

Най-губещи в началото на търговията са добивните компании заради разочароващите отчети на Alcoa, както и енергийните дружества заради поевтиняването на петрола. Цената на февруарските петролни фючърси се понижава за втори пореден ден, като губи 1,4% до 81,38 долара за барел в Ню Йорк.

Преди началото на днешната търговия стана ясно, че износът на САЩ расте за седми пореден месец през ноември, като износът на стоки към Китай достига рекордна стойност. Вносът обаче нараства още по-бързо, в резултат на което търговският дефицит на страната се разширява до 36,4 млрд. долара.

Федералният резерв на САЩ се очаква да е заработил рекордна печалба от 45 млрд. долара през 2009 г. Това е добра новина за американското правителството, което ще получи тази печалба, след като миналата година бяха похарчени стотици милиарди долари за подпомагане на щатската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още