fallback

ЕБВР създаде първия фонд за преструктуриране на лоши активи в ЦИЕ

CEE Special Situations Fund ще инвестира 200 млн. евро в жизнеспособни, но затруднени от кризата компании в региона

15:39 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) стартира първия фонд за преструктуриране на лоши активи в страните от Централна и Източна Европа в подкрепа на икономическото възстановяване на региона. Инициативата се провежда съвместно с Международната финансова корпорация (МФК), която е част от групата на Световната банка, и частната инвестиционна компания CRG Capital.

Целта на специалния инвестиционен фонд CEE Special Situations Fund ще бъде да инвестира в компании от Централна и Източна Европа, които се намират в затруднено финансово положение. Първоначално той ще разполага с капитал от 36 млн. евро, предоставени от ЕБВР, МФК и CRG Capital, става още ясно от публикация на страницата на ЕБВР. Управлението на фонда ще бъде поверено на CRG Capital.

CRG Capital се надява да увеличи неговия капитал до 200 млн. евро чрез привличането на средства от частни инвеститори. Парите ще се използват за инвестиции или придобиване на жизнеспособни, но затруднени от кризата компании в Централна и Източна Европа. Фондът е част от програмата на МФК за възстановяване на проблемни активи и задължения, която стартира през октомври 2009 г.

Според Пархам Пуладж, който е управляващ директор на CRG Capital, сегашната икономическа среда в Централна и Източна Европа предоставя значителни възможности за инвестиции в целия регион. Варъл Фрийман, който е първи заместник-председател на ЕБВР, е на мнение, че участието на ЕБВР във фонда ще подпомогне частните дялови инвестиции в засегнатите от кризата компании от региона.

От МФК смятат, че инициативата има важно значение за Централна и Източна Европа, защото е насочена към разрешаването на проблема с лошите кредити. Това ще помогне за възстановяване на дългосрочната жизнеспособност на финансовата система на региона. По този начин физическите лица, както и малките и средни предприятия ще получат по-добър достъп до финансиране на достъпни цени.

Програмата за възстановяване на проблемите активи и задължения е ключов елемент в стратегията на МФК за подкрепа на икономиката на страните от Европа и Централна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още