fallback

Екип на МВФ пристига в Гърция

Мисията ще помага на страната с “пенсионната реформа, данъчната политика, данъчната администрация и управлението на бюджета”

12:12 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Екип на Международния валутен фонд (МВФ) пристига днес в Гърция, за да помогне на правителството на страната в усилията му да се справи с бюджетния си дефицит, предаде Bloomberg.

Мисията, „в рамките на редовното наблюдение, което МВФ извършва по отношение на страните членки”, ще помага на правителството с “пенсионната реформа, данъчната политика, данъчната администрация и управлението на бюджета”, е заявил говорител на фонда.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу се опитва да убеди ЕС, че Гърция може да намали дефицита си от 12,7 на сто от БВП през 2009 г. до под 3 на сто до 2012 г. Миналата седмица представители на ЕС и на Европейската централна банка бяха на посещение в Атина.

По-късно този месец финансовият министър Георгиос Папаконстантину ще представи плана на страната пред Европейската комисия в опит да бъдат избегнати евентуални санкции заради превишаването на определената граница от 3 на сто за дефицита.

През декември агенциите за кредитен рейтинг Fitch, Standard & Poor’s и Moody’s намалиха рейтинга на страната.

Миналата седмица Гърция отхвърли спекулациите, че се нуждае от спасителен заем, за да се справи с дефицита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още