fallback

Китай продължава да затяга монетарната си политика

Кредитната експанзия в страната води до инфлационен натиск и създава опасност от нови балони при някои активи

11:44 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

За втори път в рамките на една седмица доходността по държавните ценни книжа (ДЦК), продавани от Китайската централна банка, се повиши, което увеличава вероятността от вдигане на основната лихва на банката през първата половина на тази година.

В момента основната лихва по едногодишните кредити е на петгодишно дъно от 5,31%, предаде Bloomberg.

Доходността по едногодишните ДЦК достигна 1,84%, като на аукцион бяха продадени книжа за 20 млрд. юана. На 7 януари централната банка позволи на доходността по тримесечните ДЦК да достигне 1,37% - първото повишение от 19 седмици насам.

Според Лу Тин, икономист в Bank of America Merrill Lynch, това отразява очакванията на банките за умерено повишение на основната лихва през 2010 г.

Централната банка на Китай поддържа ниска доходността по едногодишните ДЦК от август насам с цел стимулиране на икономиката. Сега обаче растежът се възстановява, като износът е нараснал със 17,7% на годишна база през миналия месец.

От централната банка заявиха през миналата седмица, че искат да смекчат растежа на кредитите през 2010 г. след рекордните 9,2 трлн. юана, отпуснати през първите 11 месеца на 2009 г.

Растежът на кредитите се е усилил през изминалата седмица, обявиха местни медии, а кабинетът обяви на 10 януари, че внимава за притока на спекулативни капитали, които могат да предизвикат инфлация и да създадат балони при някои активи.

Премиерът Уън Дзябао се ангажира в края на миналата година да обуздае прекомерното повишение на цените на имотите в някои части на Китай.

През миналата седмица Bank of America Merrill Lynch повиши прогнозата си за инфлацията в Китай през 2010 г. до 3,1% от 2,5% досега.

„Монетарната политика постепенно се затяга, след като Китай се сблъска с прекалена кредитна експанзия и е поставен под инфлационен натиск“, твърди Исаак Мен, старши икономист от BNP Paribas в Пекин.

BNP Paribas SA прогнозира повишение в лихвите през второто тримесечие на годината, както и вероятно вдигане на минималните задължителни резерви на банките с 0,5 процентни пункта през февруари. В момента те са на ниво от 15,5% за големите банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още