fallback

Британски политически лидер призова за раздробяване на големите банки

Не можем да си позволим грешки в Лондонското сити да държат пистолет до главата на останалата част от икономиката, е заявил лидерът на либерал-демократите

21:32 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големите банки във Великобритания трябва да бъдат раздробени, за да е сигурно, че по-рисковите дейности са отделени от по-конвенционалните им операции като банкиране на дребно, е заявил лидерът на леберал-демократичната партия в страната Ник Клег, цитиран от Ройтерс.

"Ерата на универсалните банки трябва да приключи", е казал Клег. "Не можем да си позволим грешки в Лондонското сити да държат пистолет до главата на останалата част от икономиката".

Запитан дали това е скрит призив за раздробяване на банки като HSBC Holdings и Barclays, Клег е отговорил: "Съвсем явен е... Ако искаме да избегнем нова такава катастрофа, трябва да се справим на много по-основно ниво с някои от причините за натрупания риск в системата".

"Всеки с интерес към дългосрочното бъдеще на Лондонското сити трябва да бъде разтревожен като мен от това, че ние все още не сме се заели със същината на проблема", е казал още Клег.

Лейбъристката партия, която в момента е на власт в страната, вложи десетки милиарди паунда за подпомагане на банковата система след избухването на кредитната криза. Държавата държи около 43 на сто от Lloyds Banking Group и 84% от Royal Bank of Scotland, след като им отпусна помощ.

През юни във Великобритания ще се състоят парламентарни избори.

Подобно мнение на изказаното от Клег е изразявал и управителят на Английската централна банка Мервин Кинг, според когото на банките не трябва да се позволява да стават толкова големи, че евентуалният им фалит да представлява опасност за икономиката.

От консервативната партия, която се очертава да спечели изборите, са съгласни с Кинг, но при условие, че проблемът бъде разгледан на международно ниво.

Лейбъристите пък приписват причините за финансовата криза по-скоро на неадекватните глобални регулации, отколкото на структурата на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още