fallback

Колебливо начало на сесията на Wall Street при леко надмощие на мечките

Основните индекси се понижават леко в очакване на днешното начало на новия отчетен сезон

17:45 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите на Wall Street заеха предпазливи позиции в очакване на началото на новия корпоративен сезон в САЩ. Той ще започне, както обикновено, с финансовите резултати на най-големия производител на алуминий в САЩ – Alcoa, които ще бъдат публикувани след края на днешната борсова търговия.

Освен Alcoa още две компании, които участват в индекса на сините чипове в САЩ – Intel и JPMorgan, ще обявят своите финансови резултати за последното тримесечие на 2009 г. до края на тази седмица. И за трите дружества се очаква значително подобрение на приходите и печалбата на годишна база.

Обнадеждаваща за перспективите пред световната икономика бе новината, че износът на Китай записва първия си ръст на годишна база за последните 14 месеца от 17,7% през декември. Вносът на страната се увеличава с 56% на годишна база, за да достигне рекордна стойност в края на миналата година.

Освен че изпревари Германия, за да се превърне в най-големия износител на стоки в света през 2009 г., Китай надминава и САЩ, за да стане най-големият пазар на автомобили. Продажбите на леки автомобили, автобуси и камиони се увеличават с 46% на годишна база до 13,6 млн. единици през 2009 г.

За сравнение, в рамките на същия период в САЩ са били продадени общо 10,4 млн. моторни превозни средства. Това показва, че освен износа, нарастването на вътрешното потребление също може да бъде двигател на растежа на третата по големина икономика на света, след САЩ и Япония.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани борсови дружества в САЩ Dow Jones IA остава почти без промяна един час след началото на сесията на ниво от 10 615,77 пункта. Борсовият измерител смени на няколко пъти своята посока заради смесените настроения в началото на сесията.

Широкият S&P 500 отстъпва леко с 0,1% до 1 144,49 пункта, след като завърши миналата седмица на нов 15-месечен връх. Единствено индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се задържа стабилно на отрицателна територия, като губи 0,4% от стойността си до 2 307,72 пункта.

Въпреки че печалбите на щатските банки се увеличават със завидни темпове през миналата година, те се оказват най-малко предпочитаната от фонд мениджърите инвестиция в момента. На база очаквана печалба за 2011 г. финансовите компании са по-евтини с 15% от индекса S&P 500 като цяло.

Щатският долар поевтинява с повече от половин процент спрямо еврото по време на днешната валутна сесия. Това помогна на цената на петрола с доставка през февруари да се повиши с 0,3% до близо 83 долара за барел на борсата в Ню Йорк, а златото поскъпва с 1,5% до 1 153,65 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още