fallback

Корелацията между щатските и германските ДЦК отслабва

По-високият растеж и фискален дефицит в САЩ спрямо Европа правят германския дълг по-атрактивен

11:33 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Корелацията между щатските и германските държавни ценни книжа (ДЦК), която се беше установила по време на кредитната криза от 2007, започва да намалява, след като икономическият растеж на САЩ вече изпреварва този в Европа, предава Bloomberg.

От началото на декември доходността по 10-годишните щатски ДЦК се е увеличила двойно по-бързо (до 3,83%) от тази по германските ДЦК (бундове) със същия матуритет, която достигна 3,39%, според данни на Bloomberg. Това означава, че понижението в цената на американските ценни книжа е било близо двойно по-силно от това на бундовете.

Корелацията между двата инструмента (на база последни 44 дни) е намаляла до 0,54 към 8 януари от 0,76 към 19 ноември, според индексите, изчислявани от Bank of America Merrill Lynch.

Компании като Pacific Investment Management Co. (Pimco), FAF Advisors Inc. и Fischer Francis Trees & Watts, които управляват повече от 1,1 трлн. долара, продават щатски дълг и купуват германски бундове, за да извлекат печалба от различното им движение.

Според стратези през 2010 щатските ДЦК може да отбележат загуба за втора поредна година, след като се очаква Федералният резерв (американската централна банка) да повиши лихвите успоредно с ускоряването на икономическия растеж, сочи изследване на Bloomberg.

Растежът в еврозоната ще бъде ограничен, тъй като правителствата намаляват стимулите и безработицата расте (вече 10% за целия ЕС), смятат водещи институти на Германия, Франция и Италия.

Според Бил Грос, един от ръководителите в Pimco, доходността по щатските ДЦК ще се увеличава заради фискалните проблеми в САЩ. Това контрастира с Германия, където конституционна поправка направи задължително постигането на балансиран бюджет до 2016.

Освен това основната цел на ЕЦБ за борба с инфлацията ще доведе до по-бързо повишаване на лихвите в Европа отколкото в САЩ, смята Комер ван Трит от холандската Robeco Groep NV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още